sobota, 25 lutego 2017

Mus czekoladowy z bitą śmietaną kokosową

Mus czekoladowy z aquafaby .
Inspirowany przepisem z Jadłonomii Tutaj link
Zrobiony z pomniejszonej porcji czekolady , dałam tylko 100 gramowa tabliczkę .


Woda z puszki z ciecierzycy ( aquafaba ) około 150-200 ml
szczypta soli -

ubijać 5 minut

dodać 1-1,5 łyżki mielonego ksylitolu i ubijać jeszcze chwilkę
delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą

Bitą śmietanę kokosową robi się szybko.
Puszka mleka kokosowego , która stała w lodówce minimum dobę - z niej zabieram część stałą , dodaję szczyptę soli , ubijam , dosładzam ksylitolem zmielonym na puder ubijając jeszcze  chwilkę .
Deser schładzam godzinę w lodówce.
Smacznego :-)





4 komentarze:

  1. Tyle razy już czytałam o tej piance z wody po cieciorce, ale jeszcze się nie zebrałam do zrobienia. Twój mus zachęca do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu polecam , efekt przeszedł oczekiwania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, a co zrobić z resztą z puszki mleka po zebraniu tej śmietanki z górnej warstwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać do naleśników, placków , owsianki itp ;-)

      Usuń