Mus czekoladowy z aquafaby .
Inspirowany przepisem z Jadłonomii Tutaj link
Zrobiony z pomniejszonej porcji czekolady , dałam tylko 100 gramowa tabliczkę .
Woda z puszki z ciecierzycy ( aquafaba ) około 150-200 ml
szczypta soli -
ubijać 5 minut
dodać 1-1,5 łyżki mielonego ksylitolu i ubijać jeszcze chwilkę
delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą
Bitą śmietanę kokosową robi się szybko.
Puszka mleka kokosowego , która stała w lodówce minimum dobę - z niej zabieram część stałą , dodaję szczyptę soli , ubijam , dosładzam ksylitolem zmielonym na puder ubijając jeszcze chwilkę .
Deser schładzam godzinę w lodówce.
Smacznego :-)
Tyle razy już czytałam o tej piance z wody po cieciorce, ale jeszcze się nie zebrałam do zrobienia. Twój mus zachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam , efekt przeszedł oczekiwania :-)
OdpowiedzUsuńHm, a co zrobić z resztą z puszki mleka po zebraniu tej śmietanki z górnej warstwy?
OdpowiedzUsuńMożesz dodać do naleśników, placków , owsianki itp ;-)
Usuń