niedziela, 25 czerwca 2017

Ciasto z mąki ryżowej wegańskie z truskawkami

Modyfikacja Tego ciasta

Autorce wyszło bardziej reprezentacyjne , my jednak wolimy , gdy w cieście jest więcej truskawek , więc daliśmy ponad 1/2 kg .


300 gram mąki ryżowej pełnoziarnistej - 1,5 kubka
( zmieliłam trzy woreczki ryżu )
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
( w wersji bezglutenowej owsiana )
1 budyń bez cukru waniliowy
1 szklanka mleka sojowego
270 g obranych bardzo dojrzałych bananów ( 2 duże )
25 gram oleju kokosowego ( 4 łyżki )
2 łyżki siemienia lnianego rozmieszanego w 3 łyżkach ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli himalajskiej
ksylitol mielony do posypania

Ciasto jest mało słodkie ( tylko banany pełnią tu rolę słodzika ) , bo takie lubię , by posypać sobie ksylitolem na wierzchu. Jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie coś słodzącego.

Banany siemię lniane olej i mleko zmiksować , dodać resztę składników wyłożyć truskawki  i piec 35-40 minut do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz