poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bezglutenowe wegańskie naleśniki ze szpinakiem i jaglaną

1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
1,5 szklanki wody ( można ciut mniej ,jednak ciasto powinno być troszkę  rzadsze niż przy zwykłych naleśnikach )
2 łyżeczki oliwy , sól
wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 1 godzinę

farsz

1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na  naturalnym Alpro
opakowanie mrożonego szpinaku duszonego na oliwie z 3 ząbkami czosnku i dodatkiem soli
składniki farszu po przygotowaniu należy wymieszać



Dziękuję za :

- czytanie
- pisanie
- inspiracje
- poszukiwania
- poranki , kiedy można się budzić i zasypiać po kilka razy
- za dziś, za wczoraj i za jutro :)


16 komentarzy:

  1. a mąkę z ciecierzycy kupujesz czy wystarczy zmielić ziarna w młynku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupuję , polecam tę indyjską , próbowałam polskie ale były za grubo mielone.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! A czy ta mąka, tzn naleśniki nie są za "cierpkie" w smaku? Bo ona mi nie do wsyzstkiego podchodzi, ale fakt, że smaży się wyśmienicie- tzn robiłam tylko z pakorą :).

      Usuń
    2. Cześć :-))
      Nie są cierpkie , smak cudownie kojący :)
      Spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  3. Chętnie wypróbujemy!!!
    Wyglądają cudownie, a smakują pewnie jeszcze lepiej.......

    OdpowiedzUsuń
  4. z samej cieciorowej wychodzi? no proszę! spróbuję, chociaż mi to różnie wychodzą innomączne cuda, najlepiej na pszennej ;/ ale ile można żreć glutenu.
    spróbuję ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej cieciorowej :) Początkowo korciło mnie dodać gryczanej , ale na szczęście się nie pokusiłam , bo wyszły super :)

      Usuń
    2. już kupiona, bo wyciapałam ostatnio całą w mieszankach - będziemy pichcić :)

      Usuń
    3. Ciekawe czy Ci smakowały ? :)

      Usuń
  5. bez jajek ani innych "sklejaczy"?

    OdpowiedzUsuń
  6. ja zawsze bez jajek :)
    Spokojnie wyjdą , mąka z cieciorki w wegańskiej diecie zastepuje jajka :)
    A do pszennych gdy nie miałam cieciorkowej dodawałam owsianej jako sklejającej ( 50/50 lub trochę mniej )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyprobuje ten przepis :) z tym ze do ciasta dodam troche mielonego kminu.Nie jestem w stanie strawic straczkowych bez wspomagaczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O faktycznie można się pokusić o dodatki :)

      Usuń
  8. a czy można zrobić z samej mąki gryczanej? jak Pani uważa? iiiii dziękuje za każdy przepis, cudowne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Nie mam pojęcia czy sama gryczana da radę ( tzn czy naleśniki się nie będą rozpadać ) - nie próbowałam.

      Pozdraiam :)

      Usuń