czwartek, 27 marca 2014

Chlebek kukurydziany bezglutenowy

Mąki kukurydzianej rzczej w swojej kuchni nie używałam . Sama nie wiem dlaczego . Może wspomnienie z dzieciństwa lekkiej goryczki kukurydzianych potraw mnie nie kusiło ?
Pora przywrócić mąkę do łask , może niekoniecznie na co dzień , ale w planie kilka potraw z niej mam.
Dzisiaj chlebek kukurydziany. Jak zwykle w naszym wykonawcą chleba od A do Zet jest Piotr :).

1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
czarnuszka i kminek
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
2,5 łyżki oliwy
400 gram mąki kukurydzianej

drożdże rozmieszać z cukrem , zostawić do urośnięcia

wymieszać z resztą składników , zostawić do urośnięcia

piec 50 minut


Dziękuję za :

- dzisiejszą przebiegniętą dyszkę
- ciekawą książkę
- dobre filmy
- zapach bananów
- zwycięstwa nad własnymi słabościami
- Tego jedynego :) z ktorym wszystko jest prostsze



9 komentarzy:

  1. uwielbiam mąkę kukurydzianą, z przepisem wstrzeliłaś się idealnie, wczoraj miałam straszną ochotę na chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w jakiej foremce pieczesz? :) koniecznie zrobić muszę :) chociaz ostatnio dorwalam we wro chleby bezglutenowe za piątaka co to długo świeże i mrozić można więc hurtem kupuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalna keksówka , stara blaszana wielkość średnia , wykładana papierem do pieczenia . Pralnia sama upiecz :) lepsze będą niż kupowane.
      Dwie blaszki do piekarnika i już mrozić możesz :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Magda :) To kukurydzianej mąki sprawka :)

      Usuń
  4. Super chlebek .ja bardzo lubię mąkę kukurydzianą koniecznie go upiekę dzięki Justyno za kolejny super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu ciekawa jestem , czy próbowałaś ?:))
      Pozdrawiam:)

      Usuń