poniedziałek, 30 czerwca 2014

Polenta czy Ugali ??

Polenta to włoska potrawa ludowa . Nazywana też mamałygą .Z mąki bądź kaszki kukurydzianej , wody i soli.
Ugali to potrawa kenijska przygotowywana z mąki kukurydzianej wody i soli.

Moje polento-ugali przygotowałam jak zawsze na oko. Metoda na oko doprowadza mojego kochanego do szału . Często razem gotujemy i słychać taki dialog :

- jak się robiło ten majonez , kruszonkę czy cokolwiek ) ?
- hmm nie pamiętam ( to ja , bo ja nigdy nie pamiętam ;P ) ; sprawdź na blogu
- ok( sprawdza ;P )
- i jak masz proporcje ? ( znów ja )
- tak , napisałaś " na oko "

no i padamy ze śmiechu

Do gotującej się osolonej wody wsypywałam po troszkę mąkę kukurydzianą stale mieszając , gotowałam i mieszałam aż zgęstniała ( kilka minut ) . Później mamałygę wyłożyłam do płaskiego naczynia. Ostudzoną można zajadać samą , można podsmażyć i podać z czym chcecie - tutaj ze szpinakiem . Można już podczas gotowania dodać do środka duszone różne warzywa .


Dziękuję za :

- koniec 6-tygodniowej przerwy kontuzyjnej :))
- sok z selera naciowego
- sezon na pyszności owocowo-warzywne
- słodycz truskawek honey
- notoryczny brak czasu - to znaczy nudy niet ;)
- różności :)

6 komentarzy:

  1. robiłam podobny placek z mąki z ciecierzycy , z ta różnicą że tam mąke miesza się z woda , solą i oliwą wlewa do płąskiej formy i piecze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyna <3
    W kuchni byśmy się dogadały, wszystko a już na pewno prawie wszystko gotuję na oko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moni :)) To chyba najdoskonalsza metoda ;)

      Usuń
  3. Bardzo lubię przepisy na oko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie :)))
      Ja również , zawsze miałam problemy z zapamiętaniem cyfr a z przeliczaniem mg na ml to już w ogóle ;)

      Usuń