sobota, 13 czerwca 2015

Mleko sezamowe wegańskie w sekund kilka

Od jakiegoś już czasu szczęśliwie mamy w domu Vitamixa . Wiele spraw w kuchni nam ułatwia : mieli kawę , grykę na mąkę , siemię lniane , robi szejki i lody . Dziś pierwszy raz zrobiłam mleko . Jako , że w domu był tylko sezam to oczywiście sezamowe .

1/2 kubka sezamu nieprażonego
1  i  1/2 kubka wody
3 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli himalajskiej

Zmiksować . Gotowe . Vitamix dośc dobrze zmiksował , dało się wyczuć tylko odrobinę pulpy , mleko było gęste , śnieżnobiałe  z lekko wyczuwalną goryczką sezamu. Do kawy lepiej je przecedzić przez sitko lub gazę .

O właściwościach zdrowotnych sezamu nie trzeba chyba już nikogo przekonywać .





Dziękuję za :

_ Vitamixa ! :)) ( zaraz będziemy robić lody , bo upał )
- wspólne gotowanie
- słońce
- cele
- lato
- nadchodzące wakacje

2 komentarze:

  1. Przepis wygląda extra, ja narazie trochę jeszcze błądzę we mgle weganizmu i w sumie jeszcze poznaje tak naprawdę to wszystko i owoce i warzywa i siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moni :) to moje pierwsze samodzielnie zrobione mleko :) Weganizm cały czas ma coś do odkrycia :)

    OdpowiedzUsuń