środa, 24 maja 2017

Wegańskie ciasteczka z mąki kokosowej bez cukru i glutenu

W zaprzyjaźnionym sklepie ze zdrową żywnością kupiłam mąkę kokosową w okazyjnej cenie 1,90 pln-a za 200 gram ( termin upływał ) . Przeczesałam internet w poszukiwaniu przepisów , ale że większości składników nie miałam , powstał przepis poniższy.

2 duże dojrzałe banany
dwie łyżeczki czubate syropu daktylowego
szczypta soli
na końcu noża sody oczyszczonej
100 gram mąki kokosowej
2 łyżki płaskie roztopionego oleju kokosowego
( dałam nierafinowany dla wzmocnienia zapachu )
sezam nieoczyszczony na posypkę .

Banany rozgnieść i wymieszać z olejem kokosowym i syropem daktylowym
suche składniki wymieszać
połączyć suche z mokrymi , ulepić ciasteczka

Piec 20-25 minut

Cudo !


2 komentarze:

  1. Ciasteczka musiały być pyszne :)
    Mam naczynka z tych serii z Bolesławca ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu są rewelacyjne , nie wiedziałam , że mąka kokosowa nada im aż taką delikatność :-)) Uwielbiam Bolesławiec :-))

    OdpowiedzUsuń