poniedziałek, 29 maja 2017

Wegański ser bezglutenowy z maki z ciecierzycy

1 kubek mąki z ciecierzycy
2 kubki wody
pół łyżeczki kurkumy
sól

dodatki opcjonalne :
płatki drożdżowe
sos sojowy
papryka wędzona

szklankę wody z kurkumą i solą zagotować
w drugiej szklance wody rozmieszać trzepaczką dokładnie mąkę
wlewać do gotującego się wrzątku po woli cały czas mieszając
gotować chwilę
wyłożyć gorącą masę do natłuszczonego pojemnika
wystudzić , schować do lodówki



20 komentarzy:

  1. Czyli to w sumie dwie szklanki wody? (kubki? czyli 250 ml? bo to szklanka).
    W jednej kurkuma i sól, a w drugiej mąka?
    Wygląda zaskakująco apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) zależy jaką miarę przyjmiesz , dwa kubki lub dwie szklanki - mój kubek ma około 290 ml tak , jedna z kurkumą woda , a gotująca się z solą i kurkumą , na kolację zniknął prawie cały , została marna resztka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nadal nie rozumiem ;) Czyli w składnikach powinno być: 2 kubki wody, tak?
    I tak ładnie zgęstniało bez żadnych usztywniaczy. Trzeba będzie kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 kubki wody :-) gęstnieje bez najmniejszego problemu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskakująco proste!:) Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę, mnie odrzuca zapach mąki z ciecierzycy, czy jest on mocno wyczuwalny? Wygląda przepięknie! / kira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kira , właśnie nie jest , tzn podczas gotowania jest zapach charakterystyczny ale później już nic nie ma

      Usuń
  7. A ile płatków drożdzowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg uznania :-) Zależy czy bardzo serowe lubisz

      Usuń
  8. Czy Ty do swojego serka dodawałaś dodatki? (sos sojowy, płatki drożdżowe, papryka wędzona) W jakich ilościach ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Do tego ze zdjęcia mały chlustek sosu sojowego i paprykę wędzoną pół łyżeczki

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super, będę musiała kiedyś wypróbować :)
    Za mąką z ciecierzycy nie przepadam, ale w takim połączeniu to co innego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam już kilka razy ten "ser" i polecam z czystym sumieniem. Jest pyszny. Np.pokrojony w kostkę do sałatki ze świeżych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O w sałatce nie próbowałam , dzięki za pomysł :-)

      Usuń
  12. Zrobiłam go tak troszkę z duszą na ramieniu, w wersji podstawowej. Zapach w trakcie przygotowywania mnie nie zachęcał 😁 Efekt. Totalnie bez smaku :D Ale zaczęły mi chodzić po głowie myśli o tuningu - nie tylko za pomocą przypraw. Gdyby np. do jeszcze ciepłej masy wetknąć pieczarki albo ogórka kiszonego czy parówki sojowe i potem tak kroić na plastry? Będę eksperymentować, bo to najszybciej robiony obkład na chleb i zdrowy :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak , baza jest neutralna smakowo , dlatego warto wzbogacić ulubionymi przyprawami , w innym wypadku można marynować bazę . Ja kolejny będę robić z samymi płatkami drożdżowymi :-) . Fjny pomysł z wkładkami , można by też oliwki , są dosyć wyraziste w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masa nie stężała, co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  15. Po gotowaniu nie stężała ?> Nie wiem , u mnie gęstnieje jak szalona ....

    OdpowiedzUsuń