1 kubek mąki z ciecierzycy
2 kubki wody
pół łyżeczki kurkumy
sól
dodatki opcjonalne :
płatki drożdżowe
sos sojowy
papryka wędzona
szklankę wody z kurkumą i solą zagotować
w drugiej szklance wody rozmieszać trzepaczką dokładnie mąkę
wlewać do gotującego się wrzątku po woli cały czas mieszając
gotować chwilę
wyłożyć gorącą masę do natłuszczonego pojemnika
wystudzić , schować do lodówki
Czyli to w sumie dwie szklanki wody? (kubki? czyli 250 ml? bo to szklanka).
OdpowiedzUsuńW jednej kurkuma i sól, a w drugiej mąka?
Wygląda zaskakująco apetycznie :)
:-) zależy jaką miarę przyjmiesz , dwa kubki lub dwie szklanki - mój kubek ma około 290 ml tak , jedna z kurkumą woda , a gotująca się z solą i kurkumą , na kolację zniknął prawie cały , została marna resztka :-)
OdpowiedzUsuńJa nadal nie rozumiem ;) Czyli w składnikach powinno być: 2 kubki wody, tak?
OdpowiedzUsuńI tak ładnie zgęstniało bez żadnych usztywniaczy. Trzeba będzie kiedyś wypróbować :)
2 kubki wody :-) gęstnieje bez najmniejszego problemu :-)
OdpowiedzUsuńZaskakująco proste!:) Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńKurczę, mnie odrzuca zapach mąki z ciecierzycy, czy jest on mocno wyczuwalny? Wygląda przepięknie! / kira
OdpowiedzUsuńKira , właśnie nie jest , tzn podczas gotowania jest zapach charakterystyczny ale później już nic nie ma
UsuńA ile płatków drożdzowych?
OdpowiedzUsuńWg uznania :-) Zależy czy bardzo serowe lubisz
UsuńCzy Ty do swojego serka dodawałaś dodatki? (sos sojowy, płatki drożdżowe, papryka wędzona) W jakich ilościach ?
OdpowiedzUsuńDo tego ze zdjęcia mały chlustek sosu sojowego i paprykę wędzoną pół łyżeczki
OdpowiedzUsuńWygląda super, będę musiała kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZa mąką z ciecierzycy nie przepadam, ale w takim połączeniu to co innego :)
Polecam Aniu :-)
UsuńRobiłam już kilka razy ten "ser" i polecam z czystym sumieniem. Jest pyszny. Np.pokrojony w kostkę do sałatki ze świeżych warzyw.
OdpowiedzUsuńO w sałatce nie próbowałam , dzięki za pomysł :-)
UsuńZrobiłam go tak troszkę z duszą na ramieniu, w wersji podstawowej. Zapach w trakcie przygotowywania mnie nie zachęcał 😁 Efekt. Totalnie bez smaku :D Ale zaczęły mi chodzić po głowie myśli o tuningu - nie tylko za pomocą przypraw. Gdyby np. do jeszcze ciepłej masy wetknąć pieczarki albo ogórka kiszonego czy parówki sojowe i potem tak kroić na plastry? Będę eksperymentować, bo to najszybciej robiony obkład na chleb i zdrowy :D
OdpowiedzUsuńTak , baza jest neutralna smakowo , dlatego warto wzbogacić ulubionymi przyprawami , w innym wypadku można marynować bazę . Ja kolejny będę robić z samymi płatkami drożdżowymi :-) . Fjny pomysł z wkładkami , można by też oliwki , są dosyć wyraziste w smaku :-)
OdpowiedzUsuńMasa nie stężała, co mogłam zrobić nie tak?
OdpowiedzUsuńPo gotowaniu nie stężała ?> Nie wiem , u mnie gęstnieje jak szalona ....
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSer wygląda pięknie! :) Mam pytanie, czy będzie się rozpuszczał i nada np. do pizzy, czy lasagne?
OdpowiedzUsuńAniu :-) Niestety nie poczyniłam prób z zapiekaniem , czego żałuję . Do Pizzy używałam Violife.
UsuńMyślę, że mozna by bylo dodac kefir wodny, zeby zakwasic. Myślę, że się nie będzie rozpuszczal na pizzy, bo nie ma tluszczu.
OdpowiedzUsuńEwita :-)
UsuńTakie przepisy to lubię - mało składników proste a konkretne! Tak samo jak chleb kukurydziany ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za inspirację!
Mila
Ciesze sie , ze przepisy sie podobaja. Polecam sie ;-)
UsuńCzy taki ser można zamrozić? Zrobiłam dużo za dużo 🙈
OdpowiedzUsuńHej Magda, nie probowalam, zawsze u nas znika szybko. Nie wiem jak mrozenie wplynie na konsystencje.
Usuń