poniedziałek, 29 maja 2017

Wegański ser bezglutenowy z maki z ciecierzycy

1 kubek mąki z ciecierzycy
2 kubki wody
pół łyżeczki kurkumy
sól

dodatki opcjonalne :
płatki drożdżowe
sos sojowy
papryka wędzona

szklankę wody z kurkumą i solą zagotować
w drugiej szklance wody rozmieszać trzepaczką dokładnie mąkę
wlewać do gotującego się wrzątku po woli cały czas mieszając
gotować chwilę
wyłożyć gorącą masę do natłuszczonego pojemnika
wystudzić , schować do lodówki



28 komentarzy:

  1. Czyli to w sumie dwie szklanki wody? (kubki? czyli 250 ml? bo to szklanka).
    W jednej kurkuma i sól, a w drugiej mąka?
    Wygląda zaskakująco apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) zależy jaką miarę przyjmiesz , dwa kubki lub dwie szklanki - mój kubek ma około 290 ml tak , jedna z kurkumą woda , a gotująca się z solą i kurkumą , na kolację zniknął prawie cały , została marna resztka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nadal nie rozumiem ;) Czyli w składnikach powinno być: 2 kubki wody, tak?
    I tak ładnie zgęstniało bez żadnych usztywniaczy. Trzeba będzie kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 kubki wody :-) gęstnieje bez najmniejszego problemu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskakująco proste!:) Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę, mnie odrzuca zapach mąki z ciecierzycy, czy jest on mocno wyczuwalny? Wygląda przepięknie! / kira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kira , właśnie nie jest , tzn podczas gotowania jest zapach charakterystyczny ale później już nic nie ma

      Usuń
  7. A ile płatków drożdzowych?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy Ty do swojego serka dodawałaś dodatki? (sos sojowy, płatki drożdżowe, papryka wędzona) W jakich ilościach ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Do tego ze zdjęcia mały chlustek sosu sojowego i paprykę wędzoną pół łyżeczki

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super, będę musiała kiedyś wypróbować :)
    Za mąką z ciecierzycy nie przepadam, ale w takim połączeniu to co innego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam już kilka razy ten "ser" i polecam z czystym sumieniem. Jest pyszny. Np.pokrojony w kostkę do sałatki ze świeżych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O w sałatce nie próbowałam , dzięki za pomysł :-)

      Usuń
  12. Zrobiłam go tak troszkę z duszą na ramieniu, w wersji podstawowej. Zapach w trakcie przygotowywania mnie nie zachęcał 😁 Efekt. Totalnie bez smaku :D Ale zaczęły mi chodzić po głowie myśli o tuningu - nie tylko za pomocą przypraw. Gdyby np. do jeszcze ciepłej masy wetknąć pieczarki albo ogórka kiszonego czy parówki sojowe i potem tak kroić na plastry? Będę eksperymentować, bo to najszybciej robiony obkład na chleb i zdrowy :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak , baza jest neutralna smakowo , dlatego warto wzbogacić ulubionymi przyprawami , w innym wypadku można marynować bazę . Ja kolejny będę robić z samymi płatkami drożdżowymi :-) . Fjny pomysł z wkładkami , można by też oliwki , są dosyć wyraziste w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masa nie stężała, co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  15. Po gotowaniu nie stężała ?> Nie wiem , u mnie gęstnieje jak szalona ....

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ser wygląda pięknie! :) Mam pytanie, czy będzie się rozpuszczał i nada np. do pizzy, czy lasagne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu :-) Niestety nie poczyniłam prób z zapiekaniem , czego żałuję . Do Pizzy używałam Violife.

      Usuń
  18. Myślę, że mozna by bylo dodac kefir wodny, zeby zakwasic. Myślę, że się nie będzie rozpuszczal na pizzy, bo nie ma tluszczu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie przepisy to lubię - mało składników proste a konkretne! Tak samo jak chleb kukurydziany ;)
    Pozdrawiam i dziękuję za inspirację!
    Mila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie , ze przepisy sie podobaja. Polecam sie ;-)

      Usuń
  20. Czy taki ser można zamrozić? Zrobiłam dużo za dużo 🙈

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Magda, nie probowalam, zawsze u nas znika szybko. Nie wiem jak mrozenie wplynie na konsystencje.

      Usuń