środa, 10 kwietnia 2019

Kimchi w nowej odsłonie

Odmian kimchi jest wiele , pewnie tyle ile osób je robiących.
To moja kolejna , inspirowana innymi przepisami na tę niesamowitą kiszonkę.

1 kapusta pekińska dość spora
1 marchewka
1/2 dużej białej rzodkwi
1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
1 gruszka
1 papryczka chili
kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

kapustę pokroić , marchew i rzodkiew zetrzeć na tarce , dodać sól i podusić rękoma by lekko zmiękło

dodać pokrojony szczypior z cebulą i papryczkę ostrą , wymieszać ,

pasta / sos : zmiksowana lub starta na drobnej tarce gruszka , czosnek i imbir wyciśnięty przez praskę, sos sojowy ,

Kapustę wymieszać z pastą , włożyć do słoika , zamknąć . Po 2-3 dniach już można próbować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz