czwartek, 26 stycznia 2012

Wegański gęsty sos -gulasz pomidorowy

Na zimny dzień. Na rozgrzewkę. Na obiad lub kolację . Z ziemniakami , kaszą , ryżem , pełnoziarnistym chlebem, z ogórkiem kiszonym , z czymkolwiek chcecie :)




6 kotletów sojowych  (przyrządzonych wg przepisu na opakowaniu)
puszka pomidorów
mały koncentrat pomidorowy
3 cebule , 3 ząbki czosnku
szczypta ziół prowansalskich , listek bazylii
sól, pieprz kolorowy, szczypta cukru trzcinowego
liść laurowy , kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz cayenne ( pół łyżeczki ) , papryka słodka ( łyżka )
szklanka wody


Pomidory z wodą,  z liściem laurowym i zielem angielskim dusić w garnku na małym ogniu . Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć , dodać do pomidorów. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy oprócz papryki słodkiej. Wrzucić pokrojone w kostkę lub paski kotlety sojowe. Zagotować. Wyłączyć gaz . Dodać paprykę słodką. Gotowe :).


Dziękuję za :

- Was Kochani 
- cudowne grejpfruty z których zaraz będzie soczek :)
- że jutro weekend
- lubienie siebie
- bycie sobą
- Miłośc :)

8 komentarzy:

  1. Wyglada fantastycznie, akurat na ta kiepska pogode :)
    Podoba mi sie, ze dziekujesz za wszystkie dobre rzeczy ktore cie spotykaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hebiichigo :)) Witaj :))
    Dziekuję , że zajrzałaś i zostawiłaś slad :))
    Pozdrawiam cieplutko :)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja kochanie, dziękuję za kolejny świetny przepis:))) buziaki<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję , że jesteś Ewciu <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny fajny przepis :) Dzięki Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasia :)) Miło Cię widzieć Kochanie :))
    Buziaki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Link do audycji z Ewcią: radionafali.com

    OdpowiedzUsuń