piątek, 15 czerwca 2012

Najpyszniejsze wegańskie kotleciki z zielonego groszku

Jeśli macie ochotę na pyszne , szybkie i niedrogie danie to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Jak większość moich wynalazków powstał w wyniku improwizacji. Smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył :)
Potrzebujemy na prawdę niewiele :

1 puszka zielonego groszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 surowa marchewka
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania
sól, pieprz

Groszek miksujemy blenderem - wcześniej odcedzamy wodę , dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem , startą na tarce marchewkę , kaszę manną i bułkę tartą , przyprawiamy i lepimy kotleciki.



Wyszło 10 kotlecików z tej porcji.

Tak wyglądały przed smażeniem :



Dziękuję za :
- energetycznego zielonego szejka
- pomysły
- brzoskwinię sokiem spływającą
- ciepły dzień
- weekend :)

13 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i genialne...! Dziękuję Dobry Duszku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł na obiad. Już myślałam, że to jakieś mielone, a tu niespodzianka! :)Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , że Ci się spodobały :))
      Uściski <3

      Usuń
  4. Ciekawe czy wyszłyby z dodatkiem kaszki kukurydzianej? Niedługo spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. AgaWu :))))
    Kurcze nie próbowałam .... w sumie to nie mam nawet w domu , myślę , że powinny być super. daj znać Skarbie , jakbyś wypróbowała :)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kotleciki sa naprawde przepyszne!
    Wlasnie zjadlam je z ziemniaczkami i zimnym sosem.
    Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciszę się , że smakowały :)

      Pozdrawiam <3

      Usuń
  7. Niestety z podanych proporcji wszystko mi się na patelni rozpadło i zamieniło w ciapę. Nie udało się nic z tego uratować choć masa była dość gęsta. Nie wiem co poszło nie tak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety u mnie to samo :(

      Usuń
  8. Jesli groszek był zbyt mało odcedzony z zalewy bądź wodnisty trzeba dodac więcej bułki tartej .

    OdpowiedzUsuń