niedziela, 9 września 2012

Wegańskie ruskie pierogi

:))

Kolejna potrawa , o której ( zmieniając dietę na wegańską ) myślałam , że nie będzie mi już jej dane jeść . A jednak :)) . Robienie ich jest troszkę pracochłonne , ale biorąc pod uwagę walory smakowe i to , że część możemy zamrozić i mieć gotowe danie na zapas - nie ma co się zastanawiać tylko lepić pierogi :)

Farsz

1 kostka tofu naturalnego
dodać do tofu 1 łyżkę soku z cytryny , sól, pieprz i rozdusić widelcem
dodać 2 podsmażone na rumiano cebule
około 3/4 kg ugotowanych ziemniaków
wszystkie składniki mieszamy , tofu mogą pozostać większe grudki :)


ciasto

3 szklanki mąki zwykłej
1 szklanka maki pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy
2 szklanki gorącej wody
sól


ciasto 2 :

1 szklanka mąki owsianej
5 szklanek mąki pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy
2 szklanki cieplej wody
sól



Gotowe , z przysmażoną cebulką :)

Dziękuję za :

- Was , Kochani
- internet
- pracę
- mięciutkie jeansy
- malinowego szejka
- cudowności z ogródka Siostry
- radio na fali
- niedzielę
- wszystko co się dzieje
- przytulanie
-radości małe i większe
- że jestem sobą a nie kim innym :))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz