piątek, 18 grudnia 2015

Pasztet z resztek po soku

Gdy codziennie robisz sok i codziennie wyrzucasz pozostałą pulpę przychodzi taki dzień , gdy zamiast załadować te pozostałości do kosza na śmieci zastanawiasz się co z  nimi zrobić .
Tak właśnie powstał ten pasztet.

pasztet z resztek po soku

4 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka nie mielonej kolendry
łyżeczka kminku w całości
2-3 łyżki oleju
sól , pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
pół płaskiej łyżeczki kurkumy
400 gram czerwonej soczewicy suchej
duży kubek ( 330 ml ) płatków owsianych
3 szklanki pulpy po wyciskaniu soku z marchewki z dodatkiem selera

cebule podsmażyć na oleju z kminkiem i kolendrą , dodać pulpę i  podlać to wszystko wodą , dusić około 15 minut aż woda odparuje . Ugotować soczewicę . W osobnym garnku podgotowac chwilkę płatki owsiane aż sie rozgotują w niewielkiej ilości wody. . Gdy wszystkie składniki podstygną , wymieszać , dodać przyprawy , wyciśnięty czosnek i koncentrat pomidorowy i piec około godziny.


Z podanych składników wychodzi średnia blaszka .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz