czwartek, 17 grudnia 2015

Przypadkowe wegańskie pierogi żytnie razowe i razowe pszenne

Pierogi żytnie zrobiliśmy całkowicie przypadkiem . Po prostu zamiast mąki pszennej zrobiliśmy ciasto z żytniej orientując się dopiero przed lepieniem pierogów . Oba rodzaje  ciasta są z mąki bio , pełnoziarnistej razowej  2000 .


1 kg mąki
łyżeczka soli płaska
łyżka oleju
2 - 2,5 szklanki gorącej wody

Zagnieść ciasto i pozostawić nakryte lnianą ściereczką na 20-30 minut .


Pierogi z mąki  pszennej lepi się łatwiej niż z żytniej . Z żytnią trzeba postępować ciut delikatniej , ciasto zrobiliśmy nieco grubsze , więc wyszło ich mniej . Z kg pszennej powstało około 70 pierogów , z żytniej
10 mniej . Pierogi z mąki żytniej są przepyszne . Ciasto lekko aldente , nie rozłazi się ciapowato pod zębami , czuć pełnoziarnostość , kolor nieco gorszy niż z pszennej , przypomina szary papier toaletowy ;) , z pszennej było lekko czerwonawe .



przed gotowaniem z lewej pszenne z prawej żytnie


Po ugotowaniu , żytnie nadal z prawej ;)

Farszu nie widać , był ruski z   tofu . Pychota !

Lepcie pierogi :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz