Ciast na białej mące już dawno nie piekę . Ciasto na grahamowej mące robiłam pierwszy raz i wyszło zaskakująco rewelacyjne :-)
Blacha 25cm x 30 cm
4 szklanki mąki Graham 1850
3/4 szklanki czegokolwiek słodzącego ( cukier , ksylitol itp )
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
powyższe składniki dobrze wymieszać
2 i ciut więcej szklanki mleka sojowego
7 łyżek roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
szczypta spora wanilii mielonej
1 kg truskawek ( potrzeba troszkę mniej , resztę zjecie na surowo ;)
suche składniki wyieszać z mlekiem sojowym i wanilią , dodać rozpuszczony olej , wymieszać.
Wyłożyć ciasto , truskawki , ciasto , truskawki.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Justyna robiłam takie ciasto jeszcze z biała maka i jajkami, jejku świetny przepis, moje ulubione letnie ciasto:)
OdpowiedzUsuńMoni , wstyd przyznać ale wciągnęliśmy z mężem w jeden dzień całą blaszkę . jakieś narkotyczne chyba było ;)
OdpowiedzUsuń