czwartek, 28 kwietnia 2016

Chlebowe placki na zakwasie

Placki na proszku do pieczenia - zje się . Placki na sodzie - mają swój urok. Placki na drożdżach - pyszne są . Placki na zakwasie - wymiatają . Smak obłędny , lekko chlebowo-zakwasowy . I zdrowsze o niebo od wcześniej wymienionych .

Jedliśmy i na pikantno i na słodko z musem truskawkowym .

2 łyżki zakwasu na chleb
150 gram mąki żytniej 750 ( akurat kupiłam niestety bielszą )
150 gram mąki pszennej razowej
szczypta soli
wody letniej około szklanki by powstało gęste ciasto


Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin w misce przykrytej folią spożywczą .





2 komentarze:

  1. Witam. A co po tych 12 godzinach, smaży się je na patelni, czy piecze w piekarniku?

    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj Reniu :-)
    Później smażę na patelni .
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń