czwartek, 25 sierpnia 2011

Roszponka na ciepło w cieście

:)

Roszponka jest dosyć uniwersalną zieleniną , ma łagodny smak . Dodaję ją do szejków ( banan + roszponka , można dodać inne owoce również ) . Świetnie się sprawdza w sałatkach , szczególnie ja lubię z pomidorem. Dzisiaj chciałam wypróbować , jak smakuje na ciepło , stąd pomysł na roszponkę w cieście.

Porcja niewielka , na próbę :

duża garść roszponki
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
trochę wody dla uzyskania konsystencji ciasta , sól

Nie dawałam innych przypraw , żeby sprawdzić jak smakuje tylko lekko osolona , myślę , że spokojnie można dodać np ząbek czosnku czy też inne ulubione przyprawy i zioła.

Smażone króciutko na niewielkiej ilości oleju.



Dziękuję za :

- ciekawą książkę
- chwile ciszy
- deszcz
- słońce
- zieloniutkiego szejka

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Kiszone pomidory , kiszona cukinia zanim jesień na dobre zawita

:)
Znalazłam dziś kasztana , całkiem dojrzały okaz w skorupce już pękniętej z drzewa spadł....... Nieuchronnie kończy się lato.....
Kiśmy zatem póki czas .

Kiszone cukinia i pomidory .

Najlepiej nadają się do słoika malutkie pomidorki - łatwo je ułożyć . Z cukinią nie ma problemu - jeśli jest duża , można ją przeciąć .
Do słoika włożyłam czosnek i koper , zalewa to woda zimna uprzednio przegotowana z łyżką soli kamiennej na litr .
Po kilku dniach już nadają się do jedzenia , cukinia nieco wcześniej niż pomidory. Im pomidory będą bardziej mięsiste i twarde , tym lepsze wyjdą po ukiszeniu. Warto je wcześniej nakłuć np wykałaczką , wtedy nie będą pękać .  Nie wiem niestety , czy zrobione w ten sposób nadają się do przechowywania na zimę . Robiłam w niewielkiej próbnej ilości i wszystko zostało dość szybko zjedzone .








I jeszcze zwiastun nadchodzącej jesieni........



Dziękuję za :

- surowe szejki
- owoce przepyszne
- zmęczenie w nogach
- wczorajsze kino i film Larsa von Triera
- spotkania
- miejsce do parkowania
- że mam na kogo czekać
- za wszystko :)

sobota, 20 sierpnia 2011

Naleśniki z jabłkami i czarną porzeczką

Coś dla łasuchów :)

Nadzienie jest proste do wykonania i o niebo lepsze , niż sklepowe dżemy :)

2-3 jabłka obrane i wydrążone pokroić na kawałki
garść obranej czarnej porzeczki
1 banan bardzo dojrzały

Wszystkie owoce włożyć do garnka z grubym dnem , wlać dosłownie kilka kropli wody i na małym gazie mieszać , żeby nie przywarły - po kilkunastu minutach owoce zmiękną , porzeczka pięknie zabarwi jabłka i banana - nadzienie jest gotowe .



Dziękuję za :

- wczesną pobudkę
- słońce zaglądające przez okno
- poranną kawę
- chwile ciszy i zamyślenia
- widok śpiochów o poranku ;)

wtorek, 16 sierpnia 2011

Zielony kalafior "Romanesco" na surowo i z sezamem / olej sezamowy

Bardzo lubię tę odmianę kalafiora - jest bardziej dekoracyjny  ze względu na cudowny pistacjowy kolor bajeczny kształt , bajkowe wieżyczki z baśniowego zamku możecie mieć na talerzu :). Smak również nieco inny niż w przypadku białego kalafiora.

Zielony kalafior z sezamem

1 zielony kalafior
2-3 łyżki sezamu uprażonego

Kalafior ugotować , podzielić na różyczko-wieżyczki , na wierzchu posypać uprażonym i posolonym sezamem , jeśli macie olej sezamowy jak najbardziej można dodać kilka kropli.





Zielony kalafior na surowo

kilka różyczek kalafiora
sól , pieprz , kilka kropli oleju sezamowego
kilka sztuk migdałów wcześniej namoczonych na co najmniej 4-5 godzin

Wszystkie składniki zmiksować blenderem





Olej sezamowy jest niezwykłym dodatkiem, najprostszą surówkę potrafi przeistoczyć w cudowną podróż do krainy smaku. Gorąco Wam polecam , jeśli zastanawiacie się jaki olej kupić do surówek i sałatek.
Nie mam co prawda zdjęcia , ale uwierzcie mi na słowo ;) . Dwie starte marchewki na tarce z grubymi oczkami , szczyptą soli i kilkoma kroplami oleju sezamowego - danie królewskie :)))

Dziękuję :

- za Mężczyznę przez duże M :))
- odkrywanie własnych możliwości
- jazdę samochodem
- chwile słońca
- marzenia
- zieleń

sobota, 13 sierpnia 2011

Placki ziemniaczano-cukiniowe z marchewką

Dla miłośników wszelkiej maści smażeniny :)

1 cukinia żółta
1 cukinia zielona
3-4 ziemniaki
2 cebule
2 marchewki
mąka pełnoziarnista
sól, pieprz , zioła prowansalskie, oregano , tymianek

Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi otworami , dodać mąkę i przyprawy , jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać odrobinę wody , smażyć na rozgrzanym oleju . Najsmaczniejsze z surówkami .



Dziękuję za :

- cukinię ;)
- Siostrę :)
- promienie słońca
- małe uśmiechy
- psie ogony :)



czwartek, 11 sierpnia 2011

Kalafior i fasolka szparagowa z sezamem i olej sezamowy w roli znaczącej

Sezon na fasolkę i kalafior trwa . Jeśli znudziła się Wam z bułką tartą spróbujcie z sezamem . Doznania  smakowe rewelacyjne.

Olej sezamowy posiada najwięcej antyoksydantów  ze wszystkich jadalnych olejów.Tłoczony na zimno jest bogaty w witaminy i minerały. Obniża ciśnienie tętnicze . Warto używać w kuchni :)

Fasolka-sezamolka

Fasolkę gotujemy do miękkości i odcedzamy . Ja ugotowałam również kilka różyczek kalafiora , które zalegały w lodówce . Ciepłą posypujemy uprażonym sezamem , solimy i polewamy olejem sezamowym. Pyszne !



Dziękuję za :

- pyszne owoce sezonowe
- poranne szejki
- psa śpiącego obok
- że nie pada deszcz
- za bloga , który zmusza do systematyczności ;)

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Porzeczki - białe czerwone czarne - lody porzeczkowe i szejk

Póki sezon porzeczkowy jeszcze trwa podzielę się z Wami pomysłami na wykorzystanie tego nieco zapomnianego ale smacznego owocu . Może zdążycie jeszcze w tym roku skorzystać ze świeżych owoców porzeczki.

Lody bananowo - porzeczkowe

 W  dwóch wariantach :


1 banan i garść czarnej porzeczki miksujemy . Tu włożone do pojemniczka plastikowego z plastikowym patyczkiem. Nie mam oryginalnych foremek do lodów , więc skorzystałam z takiego pomysłu . Po kilku godzinach w zamrażalniku mamy gotowe lody :))







Do kolejnych lodów użyłam zamrożonych owoców - banany 2-3 sztuki bez skórki kroimy i zamrażamy . zamrożone miksujemy z zamrożoną porzeczką czerwoną i białą . Tutaj , żeby nie zajechać blendera ( jeden już został zamordowany ) miksowane były krócej i niektóre porzeczki są w całości - dało to bardzo fajny choć niezamierzony efekt :))


I jeszcze Szejk z czarną porzeczką





Garść szpinaku miksujemy z niewielką ilością wody , dodajemy banana i czarną porzeczkę ( jeśli dacie zamrożoną szejk będzie od razu schłodzony ) i miksujemy .


Dziękuję za :


- zdrowie
- poranną kawę


- różnorodność barw
- chwile ciszy
- zamyślenie
- surowe owoce i warzywa :))