Sezon na fasolkę i kalafior trwa . Jeśli znudziła się Wam z bułką tartą spróbujcie z sezamem . Doznania smakowe rewelacyjne.
Olej sezamowy posiada najwięcej antyoksydantów ze wszystkich jadalnych olejów.Tłoczony na zimno jest bogaty w witaminy i minerały. Obniża ciśnienie tętnicze . Warto używać w kuchni :)
Fasolka-sezamolka
Fasolkę gotujemy do miękkości i odcedzamy . Ja ugotowałam również kilka różyczek kalafiora , które zalegały w lodówce . Ciepłą posypujemy uprażonym sezamem , solimy i polewamy olejem sezamowym. Pyszne !
Dziękuję za :
- pyszne owoce sezonowe
- poranne szejki
- psa śpiącego obok
- że nie pada deszcz
- za bloga , który zmusza do systematyczności ;)
Ja z sezamem najbardziej chyba lubię brukselkę - już niedługo się zacznie (hurra!)
OdpowiedzUsuńBrukselki jeszcze nie jadłam z sezamem - spróbuję na bank . Dziś jadłam u Siostry ziemniaki z sezamem - wymiękamy przy nich ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo :))