czwartek, 11 sierpnia 2011

Kalafior i fasolka szparagowa z sezamem i olej sezamowy w roli znaczącej

Sezon na fasolkę i kalafior trwa . Jeśli znudziła się Wam z bułką tartą spróbujcie z sezamem . Doznania  smakowe rewelacyjne.

Olej sezamowy posiada najwięcej antyoksydantów  ze wszystkich jadalnych olejów.Tłoczony na zimno jest bogaty w witaminy i minerały. Obniża ciśnienie tętnicze . Warto używać w kuchni :)

Fasolka-sezamolka

Fasolkę gotujemy do miękkości i odcedzamy . Ja ugotowałam również kilka różyczek kalafiora , które zalegały w lodówce . Ciepłą posypujemy uprażonym sezamem , solimy i polewamy olejem sezamowym. Pyszne !



Dziękuję za :

- pyszne owoce sezonowe
- poranne szejki
- psa śpiącego obok
- że nie pada deszcz
- za bloga , który zmusza do systematyczności ;)

2 komentarze:

  1. Ja z sezamem najbardziej chyba lubię brukselkę - już niedługo się zacznie (hurra!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselki jeszcze nie jadłam z sezamem - spróbuję na bank . Dziś jadłam u Siostry ziemniaki z sezamem - wymiękamy przy nich ;)
    Pozdrawiam bardzo :))

    OdpowiedzUsuń