Bardzo lubię tę odmianę kalafiora - jest bardziej dekoracyjny ze względu na cudowny pistacjowy kolor bajeczny kształt , bajkowe wieżyczki z baśniowego zamku możecie mieć na talerzu :). Smak również nieco inny niż w przypadku białego kalafiora.
Zielony kalafior z sezamem
1 zielony kalafior
2-3 łyżki sezamu uprażonego
Kalafior ugotować , podzielić na różyczko-wieżyczki , na wierzchu posypać uprażonym i posolonym sezamem , jeśli macie olej sezamowy jak najbardziej można dodać kilka kropli.
Zielony kalafior na surowo
kilka różyczek kalafiora
sól , pieprz , kilka kropli oleju sezamowego
kilka sztuk migdałów wcześniej namoczonych na co najmniej 4-5 godzin
Wszystkie składniki zmiksować blenderem
Olej sezamowy jest niezwykłym dodatkiem, najprostszą surówkę potrafi przeistoczyć w cudowną podróż do krainy smaku. Gorąco Wam polecam , jeśli zastanawiacie się jaki olej kupić do surówek i sałatek.
Nie mam co prawda zdjęcia , ale uwierzcie mi na słowo ;) . Dwie starte marchewki na tarce z grubymi oczkami , szczyptą soli i kilkoma kroplami oleju sezamowego - danie królewskie :)))
Dziękuję :
- za Mężczyznę przez duże M :))
- odkrywanie własnych możliwości
- jazdę samochodem
- chwile słońca
- marzenia
- zieleń
Dzięki za kolejne surowe przepisy Justyna, czekam na następne bo pracuję nad włączaniem jak najwięcej surowych pozycji do swojego menu :-)
OdpowiedzUsuńhej Marta :))
OdpowiedzUsuńCieszę się , że korzystasz z przepisów :) Zajrzyj też na bloga Ewci - u mnie w obserwowanych pt " W poszukiwaniu optymalnego zdrowia " - tam same surowe pyszności :))
Hej :) Wczoraj zrobiłam placki z przepisu z poprzedniego postu - proste w wykonaniu i jednocześnie bardzo dobre. A połączenie ziemniaków i ziół jest świetne.
OdpowiedzUsuńOstatnio w sklepie nareszcie znalazłam olej z orzechów włoskich :). Cena trochę wyższa od oleju, który Ty kupiłaś, ale pewnie się skuszę, jak tylko skończy mi się lniany. Olej sezamowy też wydaje się interesujący, poczytam o nim więcej
Pozdrawiam,
pangea
Hej Pangea :))))
OdpowiedzUsuńMiło mi , że placki Ci smakowały - tym bardziej , że ostatnio moja kuchnia bazuje głównie na wykorzystaniu resztek i minimalnym wkładzie finansowym ;) .
Ja w oleju sezamowym normalnie się zakochałam - o ile lubisz sezam to na pewno Ci posmakuje :))
Ściskam cieplutko <3
Fajne przepisy, jak będziesz miała trochę czasu zajrzyj i do ,mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://przepisyagaty.blogspot.com/
Pozdrowienia
Witaj :))
OdpowiedzUsuńCieszę się , że zaglądasz .
Pozdrowionka !