650-700 gram mąki żytniej 2000
2,5 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki soli
zakwas z poprzedniego pieczenia
Wyrobić ciasto dodać zawas i odstawić w misce na 2 godziny.
Odłożyć 2 łyżki do słoika do lodówki na kolejny chleb . Ciasto włożyć do foremki i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.
Piec 40 minut .
Po wyjęciu przykryć wilgotną ściereczką na 10 minut po czym wyjąć z foremki . Obrócić .
tak chlebek rósł
Bardzo ciekawy przepis. Lubię takie konkrety, pozdrawiam. Jeżeli interesuje Cię ciekawy przepis bez glutenu, koniecznie zajrzyj na mój blog
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie , na pewno zajrzę .
OdpowiedzUsuńdzien dobry,
OdpowiedzUsuńbardzo chcialabym upiec ten chlebek
nie wiem tylko ile zakwasu dodac ;)
dziekuje za odp,
pzdr,
dorota
Dorotko witaj :-)
OdpowiedzUsuńZakwasu na kolejny chlebek odkładam 2 czubate łyżki całość daję do chlebka :)
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Ps . Pochwal się swoim chlebkiem , jak upieczesz.