czwartek, 24 marca 2016

Chleb żytni na zakwasie pyszny ciężki i wilgotny


650-700 gram mąki żytniej 2000
2,5 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki soli



zakwas z poprzedniego pieczenia



Wyrobić ciasto dodać zawas i odstawić w misce na 2 godziny.
Odłożyć 2 łyżki do słoika do lodówki na kolejny chleb . Ciasto włożyć do foremki i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.
Piec 40 minut .
Po wyjęciu przykryć wilgotną ściereczką na 10 minut po czym wyjąć z foremki . Obrócić .

tak chlebek rósł

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Lubię takie konkrety, pozdrawiam. Jeżeli interesuje Cię ciekawy przepis bez glutenu, koniecznie zajrzyj na mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie , na pewno zajrzę .

    OdpowiedzUsuń
  3. dzien dobry,

    bardzo chcialabym upiec ten chlebek

    nie wiem tylko ile zakwasu dodac ;)

    dziekuje za odp,
    pzdr,
    dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko witaj :-)
    Zakwasu na kolejny chlebek odkładam 2 czubate łyżki całość daję do chlebka :)

    Pozdrawiam i życzę smacznego.

    Ps . Pochwal się swoim chlebkiem , jak upieczesz.

    OdpowiedzUsuń