sobota, 3 września 2016
Ciasto ze śliwkami ( węgierkami ) wegańskie
Blacha 24cm x 40 cm
5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka czegokolwiek słodzącego ( ksylitol np )
5 łyżeczek proszku do pieczenia
szczypta soli
powyższe składniki dobrze wymieszać
3 szklanki mleka sojowego
9 łyżek roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
szczypta spora wanilii mielonej
1 kg śliwek
Zamiast cukru - mielony ksylitol
suche składniki wyieszać z mlekiem sojowym i wanilią , dodać rozpuszczony olej , wymieszać.
Wyłożyć ciasto , śliwki , ciasto , śliwki .
Piec około 50-55 minut w 180 stopniach.
a tu w fazie surowej
Ciasto jest na mące 1850 pszennej ,ciężkie i wilgotne - dużo śliwek , można pokusić się o dodanie większej ilości proszku do pieczenia .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam!
OdpowiedzUsuńMartyna :-))) Trzeba śliwki wykorzystać :-)
Usuń