sobota, 3 września 2016

Ciasto ze śliwkami ( węgierkami ) wegańskie


Blacha 24cm x 40 cm


5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka czegokolwiek słodzącego ( ksylitol np )
5 łyżeczek proszku do pieczenia
szczypta soli
powyższe składniki dobrze wymieszać

3 szklanki mleka sojowego
9 łyżek roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
szczypta spora wanilii mielonej

1 kg śliwek

Zamiast cukru - mielony ksylitol

suche składniki wyieszać z mlekiem sojowym i wanilią  , dodać rozpuszczony olej , wymieszać.
Wyłożyć ciasto , śliwki , ciasto , śliwki .


Piec około 50-55  minut w 180 stopniach.





a tu w fazie surowej 



Ciasto jest na mące 1850 pszennej ,ciężkie i wilgotne - dużo śliwek , można pokusić się o dodanie większej ilości proszku do pieczenia .

2 komentarze: