czwartek, 2 lutego 2012

Zimowa surowka z białej kapusty

W oczekiwaniu na świeże sezonowe warzywa i owoce. Pachnące słońcem , soczyste , miękkie i dojrzałe.
Sięgnęłam po kapustę . Bardzo popularne i chyba niedoceniane warzywo. Ma niewiele kalorii , dzięki  antocyjanom i indolom, witaminom E, C i beta-karotenowi zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych, procesów starzenia i rozwoju nowotworów np. żołądka, jelita grubego, dwunastnicy, sutka.
Warto ją polubić :)). Szczególnie teraz , zima , gdy brakuje świeżych warzyw.

Surówka zimowa

1/4 główki białej kapusty
1 duża marchewka
sól, pieprz , oliwa z oliwek , sok z cytryny

Kapustę poszatkować drobno i posolić . Ugnieść , by zmiękła. Dodać startą marchewkę. Przyprawić oliwą , sokiem z cytryny i pieprzem.




Dziękuję za :

- Czytelników bloga
- książki
- internet , dzięki któremu wciąż na nowo odkrywać można wiele :)
- radości mniejsze i większe
- pachnące jabłuszka :)

2 komentarze:

  1. mniam surowe:) zrobie dzis na 100%!
    buziaki
    kocham cie<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego Kochanie :))
    Buziaki <3

    OdpowiedzUsuń