niedziela, 24 lipca 2011

Danie jednogarnkowe na lato - spotkała się cukinia z fasolką

:)

Cudowny sezon świeżych warzyw . Różnorodność form , kolorów zapachów  i smaków .
Pomidory pachnące słońcem tak kontrastujące z zimowymi pseudo pomidorowymi formami z plastiku na półce w markecie. Jędrne kolorowe młode cukinie . Fasolka tak młoda , że ciężko wyczuć w strąku nasiona . Cebula bez żółtej łuski , łagodna , soczysta i krucha .
Do dzieła ;) !

Danie jednogarnkowe

2 cukinie żółte
2 cukinie zielone
żółtej fasolki ile kto ma ;)
cebula młoda ze trzy sztuki
kilka dojrzałych pomidorów
posiekana zielona pietruszka 
troszkę koncentratu pomidorowego
sól , pieprz kolorowy , pieprz cayenne , papryka słodka w proszku 

Cukinie  pokroić  w talarki , fasolkę przekroić jeśli strąki są zbyt długie , żeby nie spadały z łyżki ;) , cebulę podsmażyć na oliwie , pomidory obrać ze skórki i pokroić . Wszystko włożyć do garnka z niewielką ilością wody , by danie było dość gęste , dusić pod przykryciem . Gdy warzywa są już miękkie , wyłączyć gaz , przyprawić . Jeśli pomidorów było zbyt mało , można dodać koncentratu pomidorowego lub przecieru .







Dziękuję za :

- powrót bezdeszczowej pogody
- szpinakowego szejka
- kolory lata
- jazdę samochodem :))
- marzenia

2 komentarze:

  1. O tak, zdecydowanie mam ochotę na takie danie. Trochę z wyglądu przypomina leczo. Pycha! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czapka :))
    Masz rację - leczopodobne :) fajne na zimniejszy letni dzień :)
    <3

    OdpowiedzUsuń