poniedziałek, 27 czerwca 2011

Smażona ciecierzyca pikantna po indyjsku i z ziołami i surówka z młodej marchewki

:)

Zainspirowana prażoną ciecierzycą z bloga roślinożerka  zrobiłam dwie wersje smakowe . Troszkę różni się sposobem wykonania i przyprawami . W obu wersjach użyłam samodzielnie gotowanych ziaren cieciorki ( nie z nadgorliwości , ale dlatego , że nie miałam w puszce ).

Ciecierzyca pikantna po indyjsku 

200 gram suchej ciecierzycy
oliwa
sól, pieprz , curry , kurkuma , pieprz cayenne , papryka słodka

 Ciecierzycę ugotować do miękkości . Dobrze jest ją wcześniej namoczyć . Odcedzić i wystudzić. Wymieszać z oliwą do smażenia tak by wszystkie ziarenka były pokryte tłuszczem .  Smażyć na patelni do zarumienienia. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze około 3-4 minut.



Ciecierzyca w ziołach

Robi się tak samo , dodając inne przyprawy :
sól, pieprz , tymianek, zioła prowansalskie , oregano






A tutaj w duecie








Obie wersje dość znacznie różnią się smakiem . Dobre i na ciepło i na zimno , moje wyszły tak pikantne , że konieczne było uspokojenie kubków smakowych lodami bananowo-truskawkowymi :)


Surówka z młodej marchewki

Kilka marchewek startych na tarce z grubymi oczkami , szczypta soli , kilka kropli soku z cytryny , oliwa z orzecha włoskiego . Młoda marchewka jest tak smaczna , że nie wymaga więcej przypraw . A kolor równie niesamowity :)





Dziękuję za :




- poranki
- postanowienia
- plany
- marzenia
- kwaśne wiśnie
- zdjęcia :))
- lato
- Miłość przez duże M

2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam ten przepis po indyjsku, przepyszne ! Niesamowicie ostre, pewnie dlatego, że sypnęło mi się trochę za dużo papryki ale to w sumie lepiej ; ) Świetny przepis gdy zostaje nam trochę ciecierzycy z obiadu : )

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    fajna przegryzka :)
    <3
    aż żałuje , że nie mam ciecierzycy pod ręką .

    OdpowiedzUsuń