czwartek, 4 sierpnia 2011

Babka ziemniaczana nieco inaczej

Składniki na małą foremkę , porcja akurat na dwie osoby .


1 niewielka cukinia
3-4 ziemniaki


1 cebula
1-2 marchewki

sól, pieprz
kilka różyczek kalafiora
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka mąki z ciecierzycy

Niekoniecznie trzeba się trzymać powyższych składników - wszelkie warzywa będą pasować , ja akurat miałam pod ręką takie.

Ziemniaki, cukinię , marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce z grubymi otworami. Dodać przyprawy i mąkę , wymieszać . Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy wciskając różyczki kalafiora na wierzch. Piec w 180-200 stopniach C. Godzinę ;).
Smakuje i z surówkami i z keczupem .






Tak wygląda po przekrojeniu :




Dziękuję za :

- wzloty i upadki
- zielone światła
- owocowe szejki
- odlotowy pomarańcz na paznokciach ;)
- że codziennie można zaczynać od nowa

4 komentarze:

  1. Jejku jaki fajny przepis, a na zimno też jest dobra? :} Chyba ją zrobię na najbliższy obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Wegenation :)
    Podejrzewam , że na zimno będzie dobra , niestety pożarliśmy na gorąco ... następnym razem chyba zrobię większą porcję ;)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste przepisy. A cukinię ostatnio pochłaniam kilogramami :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Michalino :-))
    Ja cukinię również w każdej postaci od surowej przetworzoną na różne sposoby :))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń