poniedziałek, 23 maja 2011

Sezon na młodą kapustę tym razem z brązowymi pieczarkami

Nijak nie można się jej oprzeć , tylko teraz jest młoda , świeża , słodkawa , krucha , mięciutka .

Kapusta przybyła na spotkanie brązowym pieczarkom.



Brązowe są bardziej aromatyczne niż białe , mają bardziej wyrazisty smak , nadają ciemnej barwy potrawie . Nie obieram skórki , tylko czyszczę.



Bigos z młodej kapusty z ciemnymi pieczarkami

Główka lub dwie młodej kapusty
1/2 kg pieczarek
  2-3 cebule
sól, pieprz

Pieczarki pokrojone udusić ( łyżka oliwy i 2-3 łyżki wody ) pod przykryciem , gdy zmiękną dodać pokrojoną kapustę i podsmażone cebule . Gdy kapusta zmięknie dodać sól , pieprz odrobinę soku z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz